perjantai 29. heinäkuuta 2016

Kypärättömyys

Ronja Salmi nosti hetki sitten esille ratsastajien kypärättömyyden, ja päätin myös kertoa oman mielipiteeni kypärättömyydestä. En ole Suomessa törmännyt yhteenkään ratsastajaan, joka ratsastaisi kentällä tai maastossa ilman kypärää, mutta kuvaustilanteissa moni jättää kypärän talliin. Tiedän monia maita, joissa ei ole tapana ratsastaa kypärä päässä, vaan on ihan normaalia ratsastaa ilman kypärää. Myöskään lännenratsastajat eivät käytä kypärää, vaan sen sijaan heillä on päässään leveälieriset hatut. Samoin korkean tason kouluratsastajat ratsastavat ainoastaan silinterit päässään.


Olen nähnyt monia ihania kuvia, joissa ratsastajat istuvat mekko päällään hevosen selässä, ilman kypärää. Olen kuitenkin nähnyt myös ihania kuvia, joissa ratsastajat myöskin istuvat mekko päällään hevosen selässä, mutta kypärä päässään. Eikä kypärä ole näissä kuvissa mitenkään pilannut kuvaa, vaan se sopii kyseisiin kuviin oikein loistavasti. Kaikkiin kuviin kypärä ei kuitenkaan sovi. Tällaisia kuvia ovat esim. rippikuvat. Kun on tälläytynyt viimeisen päälle ja hiuksetkin on laitettu paraatikuntoon, ei kypärä vaan yksinkertaisesti sovi kuvaan. Tällaisia kuvaustilanteita tulee kuitenkin harvoin, ja niissäkin hevonen seisoo paikoillaan tai ainoastaan kävelee. Itse en omissa rippikuvissani edes halunnut yrittää hevosen selässä istumista kapean mekkoni vuoksi, mutta kuvista tuli siitä huolimatta todella kauniita.


Minusta kypärä pitäisi tällaisia tärkeitä kuvaustilanteita lukuunottamatta olla aina päässä. Myös uittaessa ja ajaessa. Aina kypäräkään ei riitä pelastamaan, mutta usein siitä on paljon hyötyä onnettomuustilanteissa. On totta etteivät kaikki ole edustavimmillaan kypärä päässä, mutta mielestäni tallilla ei muutenkaan tarvitse olla kaikkein edustavimman näköinen. Nykyään on myös paljon eri näköisiä ja kokoisia kypäriä, joita pystyy usein säätämään myös takaa, joten kaikille löytyy varmasti sopiva kypärä. Uusimmat kypärät suojaavat myös niskaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti