perjantai 12. elokuuta 2016

Katariina Alongin Riding with Connection: 1. kurssipäivä

Tänään alkoi kauan odottamani Katariina Alongin Riding with Connection-kurssi. Kyseinen kurssi on järjestetty Hepokuuselassa myös aiemmin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun osallistun itse kyseiselle kurssille. Katariina Alongi on suomessa syntynyt, mutta ulkomailla asuva urheiluvalmentaja. Katariina on valmentanut eri ikäisiä ja tasoisia urheilijoita useissa eri lajeissa kuten salibandyssä, vikellyksessä ja ratsastuksessa. Katariinan opetus perustuu täysin istuntaan ja kehonhallintaan.


Kurssi alkoi tänään klo.17. Aluksi joimme kahvit ja pidimme pienen esittelykierroksen. Sen jälkeen aloimme käydä läpi teoriaa. Ensin kävimme läpi omien taitojemme tiedostamista ja sen jälkeen ratsastuksen pyramidia. Moni varmaan ihmettelee, että mikä ihmeen pyramidi, mutta lyhyesti kerrottuna tämä pyramidi koostuu neljästä palasta, joista käsittelemme kurssilla palasista alinta eli ihan perusasioita, kuten sitä miten hevosen selässä istutaan ja miten hevosta ratsastetaan istunnalla esim. peräänantoon. Pyramidin ylin kerros taas käsittelee niitä ratsastajia, joilla esim. laukannosto tulee selkärangasta rutiininomaisesti ilman, että he ajattelevat asiaa sen enempää. Tällaiset ratsastajat eivät osaa pukea sanoiksi esim. juuri laukannostoa, sillä se tulee heiltä jo niin automaattisesti, etteivät he oikeen enää itsekkään tiedä, miten sen tekevät. Käsittelimme tänään myös istuinluita, hengitystä sekä ponnistusta. Sana ponnistus saattaa kuulostaa hieman hassulta, mutta yksinkertaisesti se tarkoittaa keskivartalon lihasten aktivointia ja käyttöä. Myös tämä hengityksen opettelu saattaa ihmetyttää, mutta se tarkoittaa, että harjoittelimme hengittämään syvään käyttäen hengittäessä vatsalihaksiamme. Katariina selitti asiat todella hyvin ja selkeästi käyttämättä vaikeita termejä. Sen lisäksi hän näytti myös havainnollisia kuvia ja videoita, joista pystyimme itse vertailemaan ratsastajan istunnan vaikutusta hevoseen. Teimme erilaisia lihasharjoituksia  penkillä istuen, seisten ja pareittain. Aloitimme etsimällä omat istuinluumme. Sen jälkeen teimme pareittain ponnistus- ja hengitysharjoituksia. Käytimme joissain harjoituksissa apuna myös kuminauhoja ja ilmapalloja. Alkuun harjoitukset olivat hieman haastavia, enkä oikein osannut käyttää lihaksiani oikein, mutta pikkuhiljaa ymmärsin mistä oli kyse ja onnistuin harjoituksissa mielestäni ihan hyvin. En nyt yksityiskohtaisesti selitä, miten kukin harjoitus tehdään enkä usko, että kukaan osaisi niitä ilman ammattilaisen ohjausta tehdä. Niiden oppimista varten täytyy suunnata itse kyseiselle kurssille (jota suosittelen erittäin lämpimästi). Opin myös, että tullakseen hyväksi ratsastajaksi, täytyy suunnata pois omalta mukavuusalueeltaan, vaikka se aiheuttaisikin itkua ja hammasten kiristystä. Katariina myös selitti (hiilihankoa apuna käyttäen :D), että hyvää istuntaa ei saavuteta hetkessä, vaan se kehittyy siten, että istunta on hetken hyvä, jonka jälkeen se taas palautuu takaisin huonoon, mutta sitten se paranee taas hetkeksi, jonka jälkeen se taas vaihtuu huonoksi. Tätä jatkuu pitkään, mutta pikkuhiljaa hyvä istunta säilyy pidempään ja pidempään.


Vaikka olen ratsastanut melkein kuusi vuotta, kaikki tänään käydyt asiat tulivat minulle ihan uutena. Etenkin ponnistus tuli aivan uutena tietona, vaikka se on yksi ratsastuksen tärkeimmistä asioista. Lisäksi tajusin, että vaikka olen saanut hevosen tekemään niin kuin haluan, olen tehnyt sen jollain ihan muulla kuin istunnalla. Toisin sanoen minun pitää aloittaa huomenna ihan puhtaalta pöydältä, kun alamme ratsastaa :D Tästä ensimmäisestä päivästä jäi jo nyt käteen valtavasti hyviä vinkkejä, enkä malta odottaa huomista. Katariina osaa asiansa ja hänen opetuksensa on aivan loistavaa.

Minulle jäi erityisesti yksi vertauskuvallinen lause mieleen ja ajattelin hieman purkaa sitä.

"Päätepysäkkiä ei ole, on vain väliasemia."

Tämä lause on mielestäni todella loistava, ja kuvaa hyvin ratsastuksessa kehittymistä. Jokainen tietää, että ratsastus ja istunta ovat ikuisuusprojekteja. "Päätepysäkkiä ei ole" tarkoittaa siis sitä, ettei kukaan tule ikinä olemaan täydellinen ratsastaja, joka pystyisi ratsastamaan kaikilla hevosilla ilman minkäänlaista ongelmaa, vaan omassa ratsastuksessa on aina jotain parannettavaa. Treenaamalla on kuitenkin mahdollista kehittyä ja saavuttaa tavoitteitaan, mitä ne ikinä ovatkaan. Nämä ovat näitä lauseessa mainittuja väliasemia. Ja niin kuin Katariina kurssilla sanoi, näistä väliasemista pitää olla todella tyytyväinen, vaikkei viipyisikään niillä kauaa.


Osasin odottaa kurssilta paljon, sillä olin kuullut Katariinasta pelkkää hyvää, mutta silti tämä ensimmäinen päivä meni reilusti yli odotusten. Meitä on kurssilla 12 kurssilaista. Olen kurssin nuorin osallistuja, ja lukuunottamatta yhtä lukiolaista, kurssilla on pelkkiä aikuisia. Kurssiryhmä on mielestäni kuitenkin todella kiva, ja ilmapiiri on avoin. En luultavasti saa kurssilta minkäänlaista kuvamateriaalia, mutta yritän kuitenkin kertoa kurssin tapahtumia ja omia fiiliksiäni mahdollisimman monipuolisesti. En kuitenkaan kerro ohjeita eri harjoitusten suorittamiseen, sillä en jaksa, osaa enkä halua selittää harjoituksia vaihe vaiheelta :D Niinkuin jo sanoin, niiden oppimista varten täytyy osallistua itse kyseiselle kurssille. Kirjoitan siis kolmiosaisen postauksen kurssipäivistä (joka päivä yksi postaus), sillä muuten kurssista kertovasta postauksesta tulisi todella pitkä, enkä usko, että kovin monen mielenkiinto riittäisi lukemaan niin pitkää postausta loppuun. Toivottavasti tämä postaus oli mielestänne onnistunut eikä liian pitkä. Kertokaa toki kommenteissa mielipiteenne tästä postauksesta. Huomenna luvassa postaus toisesta kurssipäivästä :)

4 kommenttia:

 1. Nää ois kivempii nää postaukset jos ois kuvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta:) Valitettavasti ei ollut mahdollista saada kuvamateriaalia itse kurssilta.

   Poista
 2. Niinku asianmukaisia

  VastaaPoista