lauantai 8. lokakuuta 2016

Miksi hevosta saa lyödä?

Tällä viikolla on vietetty eläintenviikkoa. Aiheena ovat olleet tänä vuonna hevoset ja kivulla hallitseminen. Aihe on jakanut paljon mielipiteitä, mutta minusta kampanja oli aika onnistunut. Toki se saattaa tuoda hieman negatiivisen kuvan hevosharrastuksesta niille ihmisille, jotka eivät lajia harrasta. Aihe on kuitenkin itselleni todella tärkeä, joten ajattelin kertoa omia mielipiteitäni ja kokemuksiani hevosten väkivaltaisesta käsittelystä. Olen pohjustanut tekstiä jonkin verran Katariina Alongin Leijonasydän-blogiin, mutten ole kopioinut mitään suoraan, vaan olen kertonut joitain asioita omin sanoin.

Ihmiset luulevat usein, että osaavat tulkita hevosta. He tietävät, että luimistava hevonen on vihainen ja valppaalla hevosella on korvat hörössä. Mutta jos he oikeasti ymmärtävät hevosen tunnetiloja, miksi he rankaisevat hevosta, joka pelkää? Miksi he luulevat, että hevonen "temppuilee" ja "testaa"? Miksi he lyövät ja potkivat hevosia?


Ennen kuin siirryin Hepokuuselaan, läpsin itsekin hevosia "rangaistukseksi" esim. näykkimisestä. Nykyään en voisi edes kuvittellakkaan lyöväni hevosta. En edes taputa hevosta kovin lujaa, mielummin rapsutan ja kehun äänellä. Jos joku sanoo minulle, että jokin hevonen "testaa", ensimmäinen ajatukseni on, että hevosella on tähän jokin hyvä syy esim. pelko tai luottamuksen puuttuminen. Minulle tulee myös sellainen olo, että meillä on tämän henkilön kanssa aivan eri lähtökohdat, eikä hän välttämättä ymmärrä minun mielipidettäni asiasta, joten jätän mainitsematta, että mielestäni hevoset eivät "testaa". Hevonen ei myöskään tahallaan "temppuile" tai "kiusaa" ihmistä. Sen käytökseen on aina jokin hyvä syy. Hevonen ei koskaan ole tahallaan ilkeä, mutta jos ihminen kohtelee sitä ilkeästi ja epäoikeudenmukaisesti, hevonen vastaa käytökseen samalla mitalla. Tämän takia hevosta ei pitäisi käsitellä esim. vihaisena.


Tätä hevosiin kohdistuvaa väkivaltaa näkee usein. Yleensä taustalla on ihmisen oppima tapa, jonka ajattelee jollain lailla toimivan. Tähän sisältyy myös hevosten potkiminen ja ohjista repiminen. Jos hevonen ei vastaa pohkeeseen, sitä saatetaan potkaista kantapäillä kylkiin. Hevosta myös mahdollisesti lyödään raipalla. Etenkin jääräpäisillä poneilla ratsastavilla saattaa olla hyvinkin raju tapa ratsastaa. Olen itsekin paukuttanut monen ponin kylkiä ja lyönyt niitä raipalla. Silloin se ei ollut mitenkään erikoista eikä sitä tajunnut kyseenalaistaa. Toki käytän nykyäänkin raippaa, mutta se ei ole rangaistusväline, enkä lyö sillä hevosta, vaan tarvittaessa kosketan sillä hevosen lautaselle huomautukseksi. Mutta nyt, kun miettii, miksi hevosia saa lyödä ja potkia? Miksi se on aivan normaalia ja oikeutettua? Jos löisin vaikka koiraa, se olisi eläinrääkkäystä. Moni varmasti juoksisi puolustamaan tätä viatonta koiraa. Mutta miksei sama päde hevosiin? Sitä tuskin saan koskaan selville, mutta aion pitää huolta etten itse kohtele hevosia väkivaltaisesti. Koska hevonen on iso eläin, ei ehkä tule ajatelleeksi, että se on siitä huolimatta erittäin herkkä. Se tuntee jopa kärpäsen laskeutumisen selälleen. Siitä huolimatta hevosen "rankaisemiseen" käytetään väkivaltaa ja kipua. Itse olin aikanani todella "jääräpäisen" ponin hoitaja ja ratsastin sillä usein. Myönnän kohdelleeni tätä ponia ja monia muita hevosia todella epäreilusti ja olen aivan varmasti aiheuttanut niille myös kipua. Hepokuuselassa olen kuitenkin oppinut paljon hevosten käyttäytymisestä ja sen myötä olen myös oppinut kohtelemaan niitä paremmin. Frosti saattaa olla kentällä ratsastaessa tylsistynyt ja kulkea tämän vuoksi todella hitaasti. Sitä ei kuitenkaan saa reippaammaksi paukuttamalla sen kylkiä tai näpäyttämällä raipalla. Kokemuksesta tiedän, että siihen riittää vatsalihasten jännittäminen ja oikeanlainen hengittäminen. Toki sekään ei aina toimi, mutta tarvittaessa kosketan Frostia raipalla, joka riittää huomautukseksi, jotta se keskittyisi siihen, mitä olemme tekemässä.


Vaikka tekstistä taisi tulla liian yleistävä, en tarkoita, että kaikki toimisivat hevosten kanssa tällä tavoin. Tiedän paljon hevosihmisiä, jotka eivät toimi hevosten kanssa väkivaltaisesti. En siis halua yleistää, vaikka tekstistä yleistävä tulikin. Tarkoitukseni ei ole aiheuttaa kellekkään pahaa mieltä, vaan halusin tuoda omia ajatuksiani aiheesta esille. Kertokaa toki omia ajatuksianne aiheesta tai kampanjaan liittyen :)

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä ettei hevosia saa kohdella väkivaltaisesti. Itse yritän aina ajatella että miltä minusta tuntuisi jos mine esim. lyötäisiin raipalla ja paukutettaisiin kantapäillä kylkiin. Hevonen on jollain tavalla yhtä herkkä kuin ihminenkin. Kiitos Tiina taas ihanasta tekstistä jota oli taas mukava lukea!:)

    VastaaPoista